twitter






Hozzávalók


kb. 20 

szeletre:

A tésztához:
50 dkg búzaliszt (BL55)
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
12 g sütőpor
10 g vaníliás cukor - bourbon
2 db tojássárgája
2 evőkanál tejföl (20%-os)



Az almás töltelékhez:
1.7 kg alma
20 dkg porcukor
10 g vaníliás cukor - bourbon
3 teáskanál fahéj (őrölt)
1 db citrom reszelt héja
50 g zsemlemorzsa


A vaníliás krémhez:
160 g pudingpor (vaníliás)
2 evőkanál kristálycukor 
20 g vaníliás cukor - bourbon
1 L víz
6 db tojásfehérje
6 evőkanál kristálycukor 
20 g vaníliás cukor - bourbon



1
A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport, majd a többi hozzávalóval (szobahőmérsékletű) tésztát gyúrunk.

2
Közepes tepsi hátán három egyforma vékony lapot sütünk (én 21x32 cm-es tepsin sütöttem). A tepsi hátát előtte zsírozzuk és lisztezzük le mindig.

3
Az almás töltelékhez az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ezután jól kinyomkodjuk az almából a levet, majd egy edénybe rakjuk. Hozzákeverjük a kétféle cukrot, citromhéjat és a fahéjat, majd együtt megdinszteljük kb. 5-7 perc alatt. Lehet hozzászórni kevés zsemlemorzsát, ha nagyon nedves lenne az alma.

4
A vaníliás krémhez a pudingot a vízzel és a kétféle cukorral sűrűre főzzük. A tojásfehérjéből a evőkanál cukorral plusz a vaníliás cukorral kemény habot verünk, majd a meleg pudinggal elkeverjük. Ha a krém nem lenne elég édes még melegen szitáljunk hozzá porcukrot.

5
Sütemény összeállítása következik. Tálcára tesszük az első tésztalapot, erre szórunk kevés zsemlemorzsát és rákenjük az összes almás tölteléket. Érdemes krémeskeretet használni. Majd megint tészta, picit lenyomkodjuk és erre kenjük a krémet (az almás töltelékhez képest kb. kétszer olyan magasan legyen a krém, de még így is lehet marad a krémből). Következik a harmadik lap melyet szintén lenyomkodunk óvatosan.

6
A süteményt nejlonnal letakarjuk és egy éjszakát hagyjuk hűtőben puhulni. Tálalás előtt ízlés szerint porcukrozzuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése